Unes altres eleccions

ub1-2074

Escric aquest article la nit de les eleccions presidencials nord-americanes. Per tant, encara no en sé els resultats. Així és que abandono la idea de dedicar-hi ni una ratlla. També és veritat que, a diferència d’altra gent, no m’ha pujat tant la febre provinciana per centrar-me tan sols a saber què passarà als EUA. La bena obamista davant dels ulls —tot i els motius que hi ha per haver-se-la posat— no ens ha deixat veure res més des de fa mesos. Per exemple, que demà tindran lloc unes eleccions que són transcendentals, almenys per al futur de l’educació superior catalana: les eleccions a rector de la Universitat de Barcelona, la més gran d’aquest país pel nombre d’estudiants i docents i pel pressupost que té. Hi són convocades unes 60.000 persones —el 51% són professors, el 9% personal docent i investigador, el 10% personal d’administració i serveis i el 30% són alumnes—, que, en cas de necessitar una segona volta, repetirien la votació el dia 11.

Són unes eleccions importants que arriben després que l’anterior rector, el professor Màrius Rubiralta, dimitís el càrrec per esdevenir secretari d’Estat d’Universitats de l’actual govern Zapatero. Servidor, que és membre del claustre d’aquesta universitat, coincideix amb aquells sectors que diuen que la Universitat de Barcelona està en crisi. I ho està perquè acumula un deute econòmic desproporcionat, de gairebé 100 milions d’euros, però també ho està institucionalment i quant al model educatiu que difon. L’aposta pel Parc Científic, el cost del qual encara no sabem, ha anat en detriment de l’ensenyament humanístic, a més de pretendre crear dues menes d’universitat: la de l’excel•lència, a la qual només poden excedir-hi uns quants privilegiats, i la de la morralla, que és per al comú del mortals. En aquest sentit, la UB, a l’igual que totes les universitats del país, és un vestigi horrible del sistema feudal, perquè encara es basa en el predomini d’unes castes que manen amb molt poca trasparència.

Però si aquestes eleccions són importants també és perquè la sensació de crisi s’ha estès com una taca d’oli. D’entrada, per motius interns: la universitat cada dia és més una acadèmia que no pas el centre d’educació superior que hauria de ser. A aquesta decadència hi ha contribuït la mercantilització del saber i la proclamació, no exempta de populisme, que estudiar no demana sacrifici. Si el model educatiu de primària i secundària ja fa dies que trontolla, és lògic que la ventada destructiva finalment hagi entrat a la universitat com un tornado. Els defectes del sistema educatiu que denuncien els mestres de primària i els professors de secundària són els mateixos que podrien denunciar els professors universitaris, llevat que aquests treballen menys hores i que no han de suportar una pressió social tan forta com ells. Tanmateix, com dic sovint als meus alumnes: l’alumnat d’avui dia té més opinió que coneixement, a pesar dels mitjans que tenen per accedir a la informació i de les facilitats que tenen per accedir als intercanvis internacionals, per exemple.

En les eleccions a rector de demà hi ha quatre candidats: els catedràtics Norbert Bilbeny, Dídac Ramírez, Marià Alemany i Josep Samitier, que és el rector sortint perquè va assumir el càrrec en substitució de Rubiralta. Guanyi qui guanyi, els problemes que haurà d’encarar el nou rector seran de gran magnitud. Però un dels objectius prioritaris que hauria de tenir és recuperar el departament d’Universitats de la Generalitat de Catalunya. El primer tripartit va eliminar-lo sense cap raó aparent justament quan calia posar en marxa l’adaptació del sistema universitari català a l’Espai Europeu d’Educació Superior, conegut com a pla Bolonya. I així ens va, oi? Demà, però, com tampoc als EUA encara que guanyés Obama, no trobarem la solució màgica de res.

Publicat a elsingulardigital, 5/11/08

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.