“Lobby” o partit nacional?

En una entrevista publicada a La Vanguardia el diumenge de la setmana passada, Oriol Pujol va dir que CiU havia de deixar d’actuar com un lobby i fer de partit nacional a Madrid. Ahir, en canvi, el portaveu del grup de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar que “CiU defensa intensament els interessos de Catalunya, i sempre que podem fem de lobby”. No és una divergència qualsevol. Al contrari, expressa dues maneres ben diferents d’entendre el paper d’un partit nacional català en la política espanyola. Al capdavall, és conegut per tothom que el dirigent d’UDC no és independentista i que la seva proposta de relació amb Espanya és, a tot estirar, confederal. Per contra, el secretari general adjunt de CDC forma part de la nova generació de dirigents nacionalistes que, a diferència dels pujolistes i els roquistes d’abans, són obertament sobiranistes. És veritat que no s’emborratxen amb la retòrica independentista que domina altres formacions polítiques, però el seu procés de desconnexió mental respecte d’Espanya fa temps que va començar i ha portat a defensar postulats independentistes. Em fa l’efecte no que exagero si dic que l’èxit de les consultes sobiranistes va ser fruit, en part, d’aquest canvi de plantejament.

La generació d’Oriol Pujol pensa i actua en clau, per dir-ho a la manera clàssica, “Catalunya endins”. I això vol dir, per començar, que els preocupa més la sobiranització del país que intervenir en la política espanyola. A diferència de Pujol pare, aquesta generació no creu en l’Espanya regenerada que somiaven Jaume Vicens Vives i Pierre Vilar. Per a ells ja ha passat el temps en què un dels propòsits del catalanisme era la “catalanització” d’Espanya per modernitzar-la econòmicament i regenerar-la políticament. Fins i tot el president Pujol ho ha copsat i ho esbomba a tort i a dret. I és veritat. Els temps han canviat i mentre Espanya anava adquirint l’aspecte d’un estat “normal”, a pesar de la crisi econòmica actual, la desconnexió mental dels joves catalanistes anava quallant perquè aquest estat espanyol modern es construeix, també, dominat pel centralisme i l’espanyolisme castellanitzant. L’ideal de la generació dels Pujol, Homs, Forn, Vives, Ciurana, Gordó, Puigdemont, Batalla, Rull, Vila i molts altres dels que avui dirigeixen CDC —incloent-hi, tot i que és més gran, el president Mas— és trobar ampliar la sobirania de Catalunya per una via no traumàtica però sense dubtar. Com deia ahir el futur alcalde de Girona, l’acord de Catalunya amb Espanya en el marc d’un estat modern no ha funcionat i per això ara ja no hi ha motius per defensar la via autonomista, que és la que històricament ha defensar el catalanisme clàssic.

Aviat farà un any de la manifestació del 10-J que va donar resposta al cop de porta del TC a la reforma de l’Estatut. D’aleshores ençà han passat moltes coses. La més important és que el nou Govern sorgit de les eleccions del 28-N ha mostrat a tothom i a plena llum les misèries de l’autonomia. Diguem-ne els dèficits Ja no es tracta d’acumular competències mal finançades simplement per demostrar que Catalunya era una nació. Ara és fa el contrari. Cal despullar l’autonomia, mostrar-me les limitacions, per demostrar que és imprescindible l’emancipació. Pas a pas, si es vol, passant per estacions prèvies com és el pacte fiscal, o almenys l’intent d’aconseguir-lo, però l’objectiu final és prou clar. Amb això no vull dir que CDC hagi abandonat la idea de fer de lobby català a Congrés o al Senat o on faci falta a Madrid. No, no és això, però ha deixat de ser l’eix de la seva actuació, cosa que no està tan clar per a la UDC de Duran. La diferència entre abans i ara, la diferència entre Pujol i Duran, és que per a la CDC actual fer de lobby a Madrid és una manera de treure profit a un nombre de vots. Ja no és el fi en ell mateix. És, si de cas, una manera de fer circumstancial.

Publicat a ElSingularDigital.cat, 27/06/11.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: