Discriminacions

El 27 d’abril vaig llegir a El País una carta d’un metge de la Seguretat Social, Federico Pulido Ortega, que començava dient el següent: “Treballo en l’atenció de persones infectades pel VIH en un hospital públic. Dels 1.000 pacients dels quals tinc cura, uns 150 són immigrants. Cap d’ells ha fet turisme sanitari i la majoria no sabien que estaven infectats quan van deixar el seu país a la recerca d’un treball amb el qual guanyar-se la vida o bé s’han infectat quan ja eren al nostre”. La carta continuava advertint que molts d’aquests malalts provinents de la immigració perdrien la targeta sanitària el mes d’agost vinent si finalment es complia el decret de la ministra Ana Mato sobre l’atenció sanitària als immigrants que van arribar il·legalment a Espanya i, per tant, que hi viuen en una situació irregular. Fa bé el metge d’alertar sobre una mesura que és, per damunt de tot, inhumana.

L’atenció sanitària no s’hauria de negar a ningú. Per principis. La sanitat universal és un dret fonamental de l’estat liberal keynesià que aquesta crisi econòmica no hauria d’eliminar. Però l’ortodòxia neoconservadora del PP, que per un costat s’ha resistit a pujar impostos fins que no ha pogut més i per l’altra minimitza l’assistència social tant com pot, fa que les propostes del govern Rajoy en relació a l’assistència social siguin cada vegada més reaccionàries. Una cosa és posar límits als que s’aprofiten de les facilitats actuals i al turisme sanitari de veritat —que existeix entre europeus i també espanyols— i un altra fer propostes que deixen al descobert els més desvalguts i que tanmateix viuen aquí. Si els immigrants il·legals o irregulars són aquí, cal atendre’ls. La mesura contra els immigrants irregulars és, doncs, directament populista, per bé que socialment rendible. Dóna carnassa als extremistes que atribueixen als immigrants la majoria dels mals de la societat actual. Com també és injusta i absolutament discriminatòria una altra de les mesures del decret del PP per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari: que els majors de 26 anys que no hagin cotitzat a la Seguretat Social, incloent-hi els discapacitats que no arribin a un grau del 65%, es quedin sense targeta sanitària; és a dir, sense assistència mèdica. Quina bestiesa! Quan la vicepresidenta del Comitè Econòmic i Social Europeu, Anna Maria Darmin, va presentar l’informe 5 Ideas for a Younger Europe, va constatar el que tothom sap: que Espanya era l’estat europeu amb la pitjor taxa d’atur juvenil: el 48%! Com lliga, doncs, la restricció que proposa el PP sobre els joves majors de 26 i aquest atur juvenil estratosfèric? De cap manera. L’únic efecte que tindrà la mesura és fer més greu una situació de “pèrdua econòmica i de pèrdua d’una generació que quedarà marcada pels efectes psicològics de l’atur”, que és el que advertia l’esmentat informe.

No nego que calgui aplicar una política d’austeritat. És evident que la disbauxa en la despesa pública de determinats governs —aquí, per exemple, del tripartit— ens ha portat fins al límit. Ara bé, la diferència entre els neocons i els liberals de veritat és que els uns i els altres no apliquen la tisora al mateix lloc. Només cal observar la diferència entre els ajustos que fa més d’un any aplica el govern Mas i les propostes que va fent el govern Rajoy. La dèria de l’estat mínim dels conservadors els empeny a passar el ribot per la banda més feble de l’estat social de dret i buscar l’aprovació d’un dels extrems de la societat. Rajoy, a diferència de Mas, té un marge més gran per ajustar el dèficit públic. Per començar podria llegir l’informe que acaba de presentar el RACC sobre les inversions dels governs espanyols —el que inclou, evidentment, els socialistes— en l’alta velocitat ferroviària: Espanya serà el país de l’OCDE amb la xarxa d’alta velocitat més extensa i més inútil. Podi per aquí, senyor Rajoy, i no deixi morir els malalts del Dr. Pulido ni margini encara més els joves.

Publicat a elSingulardigital, 30/04/12

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: