L’esperit reformista

Comença l’activitat política després de l’estiu, per bé que el parèntesi estival no ens n’ha privat, i el Govern ja ha concretat el que havia anunciat el mes de juliol: demanar l’ajuda urgent (el que tothom anomena rescat tot i que, de fet, tècnicament encara no ho és) del gabinet de Rajoy per obtenir 5.023 milions del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). La Generalitat ha d’afrontar els venciments de deute que té pendents aquest any i acabar de cobrir el dèficit i no té ni un euro per fer-ho. La situació financera de la Generalitat és dramàtica, fins al punt que divendres passat una altra agència de qualificació, Standard and Poor’s (S&P), va rebaixar la nota del deute de Catalunya fins a nivells del bo porqueria. Dic una altra agència perquè el maig passat Moody’s ja va fer-ho. La “perspectiva negativa” referida a les finances de la Generalitat no auguren res de bo. Al contrari. És un desastre monumental que s’aprofitarà políticament.

Fa uns dies, Santiago Niño Becerra va escriure un tuit en què deia que tot plegat era una mica estrany, perquè no deixava de ser una paradoxa que Catalunya hagués de demanar ajuda financera a l’estat quan tothom sap que anualment hi aporta 16.409 milions d’euros més dels que rep, el que vol dir el 8,6% de tots els béns i serveis produïts a Catalunya. És el famós dèficit fiscal que aquí ja no nega ningú però del qual a Espanya no en volen ni sentir a parlar. La proposta de pacte fiscal vol corregir això. És clar que podríem solucionar-ho d’arrel si per art de màgia esdevinguéssim un país independent. Però això no passaria encara que el Parlament de Catalunya fes un declaració secessionista. La negociació seria llarga —ja ho ha advertit Durao Barroso— i els problemes financers de Catalunya persistirien. La independència exprés no és la gran solució com diuen els més abrandats. La independència, que estic segur que aconseguirem, és una solució política a la llarga però no és la solució financera que es necessita ara i de seguida. Perquè, pensem-hi: ¿què passaria si la Generalitat no pogués pagar als inversos els interessos dels anomenats bons patriòtics? Doncs que el terrabastall seria impressionat i el desprestigi del país, fins i tot entre els inversors catalans, seria total. No caldria cap agència de ràting per desprestigiar l’autogovern, ja ho farien els catalans que hi perdessin calés.

Em nego a quedar atrapat, doncs, en la lògica dels extrems. Ni immobilisme ni radicalisme, perquè aquestes dues actituds entelen el problema de fons que tenim. Catalunya necessita un reformisme potent que, d’entrada, qüestioni el model institucional —car, burocràtic i ple de duplicitats— que hem muntat des de la posada en marxa de l’autonomia. De la mateixa manera, crec que cal una societat civil amb prou iniciativa i compromís patriòtic per complementar aquest reformisme polític. I no em refereixo a la societat civil subvencionada (encara que ara ho estigui menys per pura manca de diners públics), sinó a aquella societat civil que hauria d’abonar una reforma radical del model social del país, acostumat a parar la mà sempre. Eliminar el dèficit fiscal o tenir una hisenda pròpia, i fins i tot la independència, no aboca necessàriament a la implantació d’aquest reformisme radical i democràtic que hauria de tenir per bandera la sostenibilitat de l’estat del benestar. I és que avui dia a Europa i al món el més progressista és, sens dubte, fer sostenible el benestar davant els excessos neoliberals i neocomunistes. Disposar de més diners o bé tenir la capacitat política de generar més recursos —el pacte fiscal o la independència— no ens allunyaria del risc d’errar en aquest sentit.

Publicat a elSingularDigital.cat, 03/09/12.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: