Nova etapa, nous projectes

una-nacio-arte-redes-com-no-2083

Avui presentem la nova etapa de la Fundació Ramon Trias Fargas, ara reconvertida en Fundació Catalanista i Demòcrata Trias Fargas (CatDem). Aquest projecte arrenca de la reflexió que un partit polític, en aquest cas CDC, va fer amb relació a la necessitat de reformular el catalanisme del segle XXI a la llum de les noves realitats econòmiques i socials (la globalització, les noves identitats i el pluralisme) que el catalanisme clàssic no podia haver abordat de cap manera perquè no es donaven. Així mateix, es pretén ampliar la base social i intel·lectual del moviment d’emancipació nacional català per aconseguir poder arribar un dia a execir el dret de decidir el futur. I aquí hi caben tots els sobiranistes que ho vulguin.

Allò que per a molta gent deu ser una novetat és que CDC hagi apostat per reconvertir la seva Fundació, abans directament lligada al partit, en un instrument al servei de la comunitat i del moviment catalanista en general. Potser a Europa això no s’entén gaire, però en altres indrets és més que normal. Als EUA, sense anar més lluny. Una Fundació pot tenir el suport d’un corrent polític però això no ha de comportar que estigui al seu servei. Si fos així, perdria tota eficàcia que es vol aconseguir. I quan el senyor Artur Mas va llançar la proposta de Casa Gran del Catalanisme s’estava referint, precisament, a aquesta manera d’entendre l’impuls per renovar el catalanisme. És una aposta patriòtica i no pas partidista.

Els àmbits de reflexió de la Fundació i les comissions de treball, les quals avui ja apleguen a més d’un centenar de professionals i intel·lectuals, són el mitjà per desenvolupar un procés de reflexió tranquil, sense les presses tacticistes de sempre ni els condicionants sectaris que acostumen a fer estèril la col·laboració franca entre aquells que pertanyen el catalanisme i se’n reclamen promotors. Nosaltres actuarem així: amb voluntat d’integració, sense reclamar adhesions excloents, amb l’ànim de servir el país en la millor tradició democràtica que ha caracteritzat el nacionalisme català.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.