Francesc Cambó & John Adams

JohnAdams_AD_REV

El segell editorial LaButxaca, una iniciativa del Grup 62, acaba de reeditar les memòries del líder catalanista conservador Francesc Cambó. Diu la propaganda que fa l’editorial que aquestes memòries, públicades pòstumament han esdevingut un document imprescindible per entendre la política catalana actual. No n’estic tan segur, per bé que abastin un període tan important com el comprès entre 1876 i 1936. Em fa l’efecte que tant la política com la intel·lectualitat catalana és cada vegada més posthistòrica. Deu ser per això que ensopeguem sempre amb la mateixa pedra i, a sobre, es creiem que som originals.

Cambó és un personatge difícil dins la història de Catalunya. Gairebé tot el que s’ha escrit sobre ell no ha pogut superar l’apassionament polític —de dretes o d’esquerres, tant se val. El nostre és un país petit, que se sent orgullós de la pròpia història i que ha tingut dirigents polítics i sindicals de molta fusta els quals, tanmateix, tendim a oblidar, com si no fossin part inqüestionable de la nostra tradició. Ho va escriure no fa gaire Julán Casanova amb relació a Josep Peiró, però és podria aplicar a molts altres personatges destacats. I si els hem oblidat és perquè en bona mesura la dictadura franquista va aconsegur estroncar el fil natural que uneix una generació amb una altra, biològicament posterior. Als EUA, per exemple, això no passa. Per això són possibles sèries televisives d’èxit com John Adams. El somni d’una nació, produïda per HBO i que va triomfar als premis Emmy d’enguany, malgrat que és una sèrie històrica i política que narra l’evolució dels primers passos del EUA a través de la vida del segon president del país. TV3 ho intenta, però molt sovint no se’n surt perquè, diguem-ho clar, cada sector historiogràfic només alimenta la seva mitologia sense donar-li un sentit nacional i ens conformen amb fer apologia del bandolerisme, que és la versió passada del bonisme actual. Menystenir Cambó, doncs, perquè representà la dreta política i sociològica d’aquest país o bé perquè va participar en el finaçament de la rebel⋅lió militar del 1936, només vodria dir ignorància i prou. Cal conèixer, per tant, el pensament de Cambó, com també el de Peiró, Rovira i Virgili, Prat de la Riba, Nin, Carner, Comorera, Roig i Bergadà, Frederica Montseny, Planas i Casals i tants altres polítics destacats de Catalunya. Això és la tradició!

Francesc Cambó, nat a Verges el 1876, advocat i financer, les memòries del qual són arrogants i fins i tot grandiloqüents, giren entorn del que la coneguda generació de 1898 denominà «el problema d’Espanya». I, al cap dels anys, som on eren Cambó i companyia, malgrat el canvi d’aparences i l’evolució positiva i democràtica del règim polític espanyol. Evidentment, Cambó era un catalanista de dretes que representà millor que ningú l’opció autonomista com a model d’Estat en una Espanya en què el federalisme republicà havia fet aigües després del fracàs de la I República i, al seu torn, els liberals i els conservadores, les forces predominants durant la Restauració (1874-1931), no oferien més que la descentralització administrativa. El temps passa, les conjuntures canvien, però els problemes estructurals sovint perduren si no hi ha voluntat de solucionar-los de veritat.

Cambó, a qui la ciència política considera el primer policy-maker català, va defensar l’autonomia política com a fórmula per a la realització nacional catalana, cosa que compartí amb els nacionalistes republicans, tot recollint la tradició pratiana i catalanista un cop superar el romanticisme del 1892. I això que avui pot semblar tan obvi, tan necessari, tan de dret, no estava gens clar, per citar només tres dates, el 1900, el 1907 i el 1931. Ara tampoc, oi? Hi ha qui creu que l’autonomisme està superat quan, de fet, els poders de l’Estat no han assumit de veritat què significa l’Estat de les Autonomies. Quanta feina ens queda per fer!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.