Em vénen ganes de fugir

nousgovern_271-2031

Ahir es van donar a conèixer els noms dels nous ministres. No auguren res de bo, llevat, si de cas, de la reformulació del ministeri d’Educació, que reincorpora les universitats a l’univers d’on no haurien d’haver sortit mai (ja veuran com en la pròxima remodelació del govern de la Generalitat passarà una cosa semblant, perquè la còpia en aquest sentit és d’escàndol). A més, la creació del nou ministeri de Coordinació Territorial, que ocuparà Manuel Chaves com a tercer vicepresident, no és precisament una bona notícia.

Fa molt de temps que Chaves marca el ritme del desenvolupament autonòmic de l’Estat. Tothom sap que va ser ell qui va posar límits a l’Estatut del 30 de setembre (més que no pas Alfonso Guerra, que va actuar de comparsa) i que també ha estat ell qui ha posat pals a les rodes al nou finançament. De moment, només Andalusia s’ha beneficiat de la “generositat” de l’Estat, que li ha pagat el mal anomenat “deute històric” (uns 1.200 milions d’euros) per la cara i amb una puntualitat que ja voldríem nosaltres, els catalans. Amb un d’aquells circumloquis que agraden tant als socialistes espanyols, Rodríquez Zapatero ha justificat el nomenament de Chaves tot dient que “la cohesión territorial es el complemento necesario de la cohesión social” i que això l’expresident andalús ho sabria garantir molt bé. I tant que sí! Portem 20 anys sota la seva fèrula i així ens va.

Com sempre, el secretari d’organització del PSC, José Zaragoza, ha assegurat que no hi ha “motius” per témer que Manuel Chaves aturi la negociació del nou model de finançament ni que en desfiguri el sentit. Zaragoza és un optimista de mena, perquè també ha indicat que el nou ministre de Foment, José Blanco, té una “visió autonomista” i una relació “molt positiva” amb el PSC (ell ho dei saber, oi?, que n’ha tasta les maneres). I que calia aprofitar-ho per solucionar els problemes d’infraestructures que portem anys i panys sense resoldre. Així mateix, ha defensat que la nova vicepresidenta segona i responsable d’Economia, Elena Salgado, ha estat qui més transferències ha fet per Catalunya. Enhorabona! Total, que si no ens alegrem d’uns canvis tan sonats és perquè som de dretes o nacionalistes o les dues coses a la vegada. És clar que Zaragoza és també l’inventor d’aquell eslògan tan bonic —i tan fals alhora— que deia que si tu no hi anaves (a votar-los), ells (els del PP) tornaven. I vés què hi farem, resulta que ells (els del PP) han començat la reconquesta des del nord (com la de veritat) de la mà del PSOE.

No li facin gaire cas a l’amic Zaragoza, doncs. És un analista apassionat i interessat, com els hooligans dels clubs de futbol. Els colors no li deixen veure la realitat. Des d’una perspectiva catalana potser comença a ser hora de dir les coses pel seu nom. O sigui, al revés del que ens vol vendre Zaragoza. El ministre Chaves és la millor garantia que no anirem bé. D’entrada, perquè allò del federalisme plurinacional no va amb ell, llevat que li serveixi per fer un Estatut copiat del català en aquelles competències que li donen diners, mentre actua de sota mà per escamotejar la bilateralitat catalana, que és el mínim que es pot reclamar com a societat diferenciada que som. Però això els costa d’entendre als Chaves, els Blanco i les Salgado i fins i tot als Gabilondo del PSOE. Els mes de 30 anys de pedagogia socialista catalana no han fet gaire efecte. De fet, han estat un fracàs tan gran com la pedagogia activa a les escoles.

El nou govern espanyol no fa saltar d’alegria. Al contrari, vénen ganes de fugir. En tots els àmbits, fins i tot en el d’Educació (a pesar del que he dit en començar), la previsió és que ens quedarem on som o anirem a pitjor. Ara, de demagògia, segur que no en faltarà. Aquí ens la servirà la cuina saragossana. No en dubtin. La seva especialitat són els condiments i gràcies. Els setrills d’amanir crec que els va anar a comprar a Calàbria.

Publicat a elsingulardigital, 08/04/09.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.