La memòria a la xarxa

ren_pensament-2325

Del paper a la xarxa. Tot el que tenim entre les mans està pujant a l’aire, a la xarxa. Així, per exemple, cada són més els diaris, revistes, publicacions de paper que es digitalitzen i es poden consultar en qualsevol moment: per caminar per la història i fer memòria.

La revista Capçalera, del Col.legi de Periodistes de Catalunya, dedica al seu darrer número un reportatge a veure com els diaris catalans estan digitalitzant el seu passat. Especialment La Vanguardia i El Mundo Deportivo, que han posat a disposició de tothom una hemeroteca de més de 100 anys.

Les facilitats que suposen per l’estudi, la recerca, accions com aquestes són evidents. En aquest sentit cal fer esment també de tres accions molt útils per submegir-se en l’ahir: Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, que permet consultar de to: publicacions, llibres, manuscrits… També en català (via institut Joan Lluís Vives); el web del Ministeri de Cultura, Prensa Histórica, on es troben digitalizades dues mil capçaleres (entre 1775 i 2005) de tot l’Estat Espanyol. Moltes d’elles publiacions catalanes, com el mític setmanari Mirador, el satíric Be Negre, l’Esquella de la Torratxa,  la Renaixensa, entre moltes d’altres

Finalment també destacar una de les apostes impulsades per la Biblioteca de Catalunya: ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues). Més de 175 revistes (i mica en mica se’n van incorporant més) que marquen políticament, socialment i culturalment la Catalunya dels segles XIX i XX: des de Lo Para Arcangel, al Patufet, passant per L’Avenç; Pel&Ploma; La Rambla, la Tralla, ec.

La història a un clic.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.