L’anunci del PP i el català a l’ensenyament

anunci_pp_lec_475-2019

El diumenge 10 de maig el PP de Catalunya es va gastar un munt de calerons per inserir un anunci de molt mal gust a La Vanguardia. Amb l’estil demagògic que caracteritza determinats diaris madrilenys, especialment El Mundo, o bé de cadenes de ràdio, sobretot quan la COPE era l’altaveu del periodisme feixistitzant, el PP ha encetat una campanya contra la LEC pel front sempre rendible de la suposada discriminació lingüística del castellà a Catalunya. Si no fos perquè estic segur que aquesta serà la cançó de la temporada, que anirà creixent a mesura que passi els temps, no pagaria la pena ni comentar-ho.

Ara que el PP i el PSOE han aconseguit fer-se amb la lehendekaritza per “normalitzar” Euskadi, sembla que el PP no en té prou. Li cal “normalitzar” Catalunya, que és una mica més rebel en qüestions identitàries. La sort que tenim els catalans és que el model lingüístic català té el consens de la gran majoria de la societat, incloent-hi els socialistes, a pesar que acceptin acríticament que els seus “germans” bascos foragitin del poder els nacionalistes per fer d’Euskadi una comunitat autònoma sense nació. O amb ben poca nació. En aquest sentit, no crec que la diferència entre Catalunya i Euskadi sigui molt gran. Perquè ja es gros que el PP apel·li a la llibertat i faci trampes sobre la llengua a les escoles mentre el sindicat de professors de secundària denuncia que “És la primera vegada, d’ençà del restabliment de l’Autonomia, fa 30 anys, que les hores lectives de llengua catalana es redueixen al batxillerat, i això en un context en què el professorat constata que, en general, la competència lingüística dels nostres alumnes és cada cop més baixa (sobretot en la llengua pròpia del país), com també l’ús social del català a les aules”. Com diu el mateix sindicat, l’aplicació d’aquesta norma reductora “representa una pèrdua anual d’unes cent hores de docència de llengua cada curs tenint en compte els dies festius i els exàmens”. Als països de l’entorn europeu, les hores dedicades al conjunt de les assignatures de llengua és molt superior. Alemanya, s’hi dediquen 11 hores; a Suïssa, 10 h; a Àustria, 9 h; a Itàlia, 11 h. Per tant, la llengua oficial hi té un tracte molt més favorable que no pas a Catalunya, que passarà de 9 hores per curs (3 de català, 3 de castellà i 3 d’anglès, a només 7 hores: 2, 2, 3). A l’edició catalana de El País, però, el que li preocupa és una altra cosa, com quedava ben palès en el titular de la crònica de Sebastián Tobarra de l’11 de maig: “¿Bastan dos horas de castellano?” Probablement no, però oi que des de Catalunya hauria estat més normal fer-se la pregunta d’una altra manera. A cadascú li preocupa el que li sembla més essencial. Per als “progressistes” és veu que la pèrdua de la tercera hora de castellà és més preocupant que la pèrdua de la tercera hora de català.

La gran paradoxa de tot plegat és que, per una banda, es veiem obligats a defensar la immersió lingüística a primària dels atacs de l’espanyolisme rampant, i, per l’altra, som nosaltres mateixos els que, incomprensiblement, debiliten l’ensenyament de la llengua a secundària. No hi ha cap altre país del món que sigui tan provincià com el nostre, perquè no n’hi ha cap que hagi decidit reduir l’ensenyament de la llengua pròpia en benefici, per exemple, de l’anglès. Quin país, oi? De vegades tinc ganes de fugir, perquè ja estic fart dels debats inútils, sobretot si del que es tracta és d’entretenir-se a discutir sobre la utilització d’uns nens emmanillats en l’anunci del PP. Això és només la perifèria del debat, cosa que va molt bé als socialistes per no entrar al nucli del problema. I és que l’estratègia de l’espanyolisme ja sabem quina és, liquidar el que consideren una anomalia, la presència de les llengües pròpies a l’ensenyament. A ells només els preocupa el castellà. Sempre poden fer com Francisco Camps, el president de la Generalitat Valenciana, i un dels espanyolistes més notoris del PP, el qual ha proposat substituir directament l’ensenyament del valencià per l’anglès. Tenim mala peça al teler. I em sembla que patirem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.