Dutxa escocesa o els herois de la retirada

hombre-marioneta-2003

Quan la nit del 9 de juliol ja es donava per fet l’acord entre l’Estat i la Generalitat pel finançament, l’endemà, a les 9 del matí, el departament d’Economia ha emès un comunicat en què nega rotundament que hagi tancat l’acord amb Elena Salgado, la ministra d’Economia espanyola. El text del comunicat recalca que hi ha aspectes prou rellevants sobre el model de finançament encara sense concretar que impedeixen l’acord, de manera que la negociació, diu el comunicat, està oberta. La veritat és que he dubtat sobre el temps verbal que em calia emprar per narrar aquest vodevil en què s’ha convertit l’escenificació de l’acord de finançament un any després del que tocava. Escric això i em temo que quan aquest article es publiqui hauran canviat el decorat de la tragèdia que ha estat la negociació del nou finançament. I és que durant aquest llarg, tortuós i trampós procés negociador, els dos governs han fet trampa. La sensació que en queda és que s’ha sotmès la ciutadania a la dutxa escocesa, perquè amb el raigs alternants d’aigua freda i calenta ―l’ara sí, ara no, de l’acord―, et vas gelant i cremant al mateix temps.

Abans que el dimecres 15 de juliol es reuneixi, si és que es reuneix, el Consell de Política Fiscal i Financera per tancar un acord definitiu, assistirem a un nou acte, ara en forma de comèdia, per intentar fer digerible l’acord ―que ja es veu a venir que serà insuficient– a les nervioses bases dels republicans. El tripartit vol acabar la legislatura, cosa d’altra banda ben normal, però ha de fer digerible les renúncies a aquells que el 2006 van provocar al sortida d’ERC del govern i van acusar CiU i, particularment el seu líder, de trair la causa catalana amb el pacte que va subscriure amb Rodríguez Zapatero per posar fi al viacrucis estatutari. I si Artur Mas es va convertir aleshores en el traïdor útil perquè la direcció republicana pogués vendre a la militància la reedició del tripartit amb Montilla de president, ara es tracta de veure qui farà d’heroi de la retirada. I els herois de la retirada, per dir-ho a la manera d’Enzensberger, pensador alemany que va teoritzar-ho, no són els herois de la conquesta, sinó que són els herois del pedaç i la transacció.

Com passa amb la dutxa escocesa, que l’aigua freda i calenta reactiva la circulació sanguínia i tonifica la pell del cos per recuperar l’energia i millorar l’estat d’ànim, la comèdia que representa el tripartit a la gran sala que és Catalunya està pensada per tonificar i millorar l’aliança entre els tres socis. El relat anirà a càrrec de l’establishment mediàtic, que majoritàriament s’arrenglera a favor del tripartit. Ja en sentiran a parlar, perquè les justificacions periodístiques de la proesa dels herois de la retirada amb relació a qualsevol acord que s’acabi subscrivint seran èpiques. En fi, al final m’agradarà de veure qui serà el que traeixi allò que era per abraçar tota una altra cosa: Montilla o Puigcercós? Facin apostes, perquè aquest nostre país és molt estrany i no se sap mai.

Publicat a eldebat.cat, 10/07/09

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.