Ed Miliband

ed_miliband-1918

Edward Samuel, més conegut com a Ed Miliband, va néixer la nit de Nadal del 1969. Per tant, ara té quaranta anys i des de les 17:00h. de dissabte passat és el nou líder del Partit Laborista, després de superar al seu germà David i a tres candidats més. Ed Miliband ocupa un escó al Parlament en representació del districte de Doncaster del Nord des del 2005. Del 2007 al 2010 va ser Ministre d’Energia del govern presidit per Gordon Brown.

Ed és el fill petit de Ralph Miliband (1924 – 1994), nascut a Bèlgica però d’origen jueu polonès, i que fou un dels sociòlegs marxistes britànics més destacats del seu temps, el qual va fundar, juntament amb E.P. Thompson i John Saville, les influents revistes New Reasoner i New Left Review. Em fa l’efecte que Ed Miliband expressa millor l’esperit crític —i una mica gauchiste— del seu pare que no pas David, que és el típic polític criat a redós del New Labour de Tony Blair. David és més pragmàtic que no pas Ed, escorat a l’esquerra, i que ha assolit el lideratge laborista gràcies al suport dels encara poderosos sindicats britànics i dels sectors esquerrans del grup parlamentari. Ed Miliband va començar la seva carrera política com a becari, precisament, del diputat més esquerrà del laborisme, el veterà Tony Benn, i després va anar consolidant-se com a redactor dels discursos de Harriett Harman i Gordon Brown.

L’herència que rep Ed Miliband és més aviat una bomba, sobretot després de la desfeta electoral passada. A més, la famosa Tercera Via s’ha esvaït per sempre amb el mateix Tony Blair com a principal dinamiter. L’esquerra del partit ha cregut que Ed Miliband pot ser, a diferència dels seu germà David, l’enterramorts del Nou Laborisme i liquidar d’una vegada l’herència verinosa del gir al centre que va promoure Tony Blair. A Ed li han donat suport les Trade Unions i els grans popes del laborisme com ara John Prescott i Neil Kinnock. I tanmateix, de la mateixa manera com ja va passar amb el llegat de Margaret Thatcher, els efectes culturals del Nou Laborisme sobre la societat britànica perduraran per força temps. Ed Miliband pot declarar-se tan d’esquerres com vulgui que l’actual crisi econòmica el farà baixar dels núvols. I si el tàndem Cameron-Clegg ho fa mínimament bé al capdavant del govern de coalició entre conservador i liberaldemòcrates, el lideratge d’Ed Miliband trigarà a donar fruits.

Publicat a elsingulardigital.cat, 27/09/10

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.