Els indignats brasilers

@EFE
@EFE

La política brasilera és més complicada del que sembla a primer cop d’ull. El PT de Lula i ara de Dilma Rousseff és hegemònic des del 2003, que és quan Lula va esdevenir president. Una dècada de canvis i, sobretot, de molta retòrica. Recordo la impressió que em va causar Lula durant el sopar que va seguir a l’acte de lliurament del Premi Internacional Catalunya. El verb era vehement i els arguments eren forts. Em van sorprendre, però, la pompa i les maneres clàssiques dels que l’acompanyaven. Una escenografia del poder que no tenia res a veure amb els, diguem-ne, “revolucionaris” que abunden al centre i al sud del continent americà. Tot plegat molt institucional, per bé que les formes oratòries delataven que l’expresident brasiler està acostumat a fer mítings.

En aquesta dècada, Brasil s’ha desempallegat dels vells dinosaures polítics, com ara el prestigiós intel·lectual Fernando Henrique Cardoso, contra qui va competir el PT fins a derrotar-lo. En els vuit anys del mandat de Lula, les polítiques pragmàtiques van propiciar el prodigi d’apujar el salari mínim el 20% i alhora reduir un 16% la despesa pública, cosa que ha suposat (com van reconèixer les revistes Time i Newsweek) “el millor programa conegut de transferència de rendes del món”. I tot plegat, mitjançant l’operació combinada de programes com Bolsa Família, Bolsa Escola, i Fome Zero, que incloïen microcrèdits, habitatge, protecció de la selva amazònica, alfabetització, desfavelització i eradicació del treball esclau (hereu encara de l’estructura colonial). Com ressaltava el veredicte del jurat del premi, Lula va tenir “la capacitat de fer una política popular sense caure en el populisme en el qual tan sovint desemboquen processos semblants”, com ara la Veneçuela d’Hugo Chávez

Lula va engiponar un veritable joc de mans propiciat per les rendes del petroli. Les polítiques de creixement de Lula no han impedit, però, que al Brasil es mantinguessin -i fins i tot que hagin augmentat- les direfències entre rics i pobres. I, sobretot, no ha eradicat de cap manera la corrupció, que és el gran mal de la política contemporània i no tan sols del Brasil, fins al punt que el poderós cap de gabinet de Lula, José Dirceu, va haver de dimitir el 2005 precisament per aquest motiu.

Rousseff va prendre possessió del càrrec de presidenta el 2012 i governa amb una coalició ben estranya amb els conservadors evangelistes del Partit de la República i el Partit Social Cristià, dirigit pel pastor també evangèlic Marco Feliciano. Aquests dos partits són els impulsors del projecte de llei que considera l’homosexualitat una malatia que es pot curar amb tractament psicològic. L’espurna que ha encès la metxa de les revoltes en les principals ciutats del país no ha estat això —tot i que hauria pogut ser-ho—, sinó una “petita” alça en el preu del bitllet del transport públic. N’ha estat l’espurna, certament, però el malestar fa més temps que va començar. I és que al país on va néixer el Fórum Social Mundial l’any 2001 a inciativa d’ATTAC i el mateix PT, moltes de les “receptes” que s’han fet més famoses no s’hi apliquen de cap manera. Començant per la crida a la “corresponsabilitat” en la presa de decisions.

La política econòmica i de participació dels governs del PT té molt poc a veure amb els plantejaments altermunidistes i anticapitalistes del Fòrum, que, encara que no es digui, són a la base dels moviments dels “indignats” d’arreu. El protagonisme del Moviment Pas Lliure (MPL) en les protestes basileres ho avala. Aquest grup, integrat, sobretot, per estudiants i professors, ha descol·locat als “instal·lats”, que no són altres que els partits tradicionals. El PT és víctima d’allò que ha propugnat i no ha practicat mai, a pesar de la bondat d’algunes de les polítiques aplicades aquest anys: la cogestió en la presa de decisions i l’estímul de les pràctiques polítiques horitzontals. De vegades un acaba essent víctima de la seva pròpia història.

Publicat a elSingularDigital, el 24/06/13

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.