El bisbe i els partits

Entrevista al bisbe
El bisbe de Solsona, Xavier Novell. © Oriol Duran

L’Ajuntament de Cervera ha declarat aquesta setmana el bisbe de Solsona, Xavier Novell, persona non grata a la ciutat per la seva polèmica glossa en la qual assegurava que existeix una “creixent confusió en l’orientació sexual”, i es pregunta “si no serà deguda al fet que la figura del pare estaria simbòlicament absent, desviada, esvaïda”. La moció, presentada per l’alcalde, Ramon Royes (PDeCAT), va ser aprovada per 5 vots a favor (3 de PDeCAT, 1 de la CUP i un del regidor no adscrit Antonio Delgado), 2 vots en contra d’ERC i 6 abstencions (1 de PDeCAT, 2 de MES, 1 del PSC, 1 d’INSE i 1 de CIF). La moció aprovada recorda, a més, que el 2012 el bisbe d’Alcalá d’Henares va afirmar que “l’homosexualitat es pot curar amb teràpies i castedat i el bisbe de Solsona va sortir a defensar-lo”. Pim-pam! El poble té memòria.

Un amic meu em va enviar un missatge l’endemà de la votació de Cervera per dir-me: “El PDeCAT declara persona non grata el bisbe Novell i ERC hi vota en contra. El món al revés.” La meva resposta, instantània, com es correspon al mitjà, el Whatsapp, va ser dir-li: “El món d’avui és complex”. I n’estic convençut, sobretot quan he sabut que l’alcalde, Ramon Royes, que presideix un grup municipal que crec que encara s’anomena CiU, ha declarat haver rebut “moltes pressions” i també “amenaces a través de Twitter” perquè retirés la moció. No obstant això, segons va afirmar l’atrevit alcalde convergent: “Novell ha tingut una setmana per rectificar públicament i convincentment, i, malgrat que li ho vaig demanar per carta, no ho ha fet.”

Uns quilòmetres més enllà, no pas gaires, a Tàrrega, la CUP, el primer grup de l’oposició, va proposar que el bisbe Novell tampoc fos benvingut a la ciutat, seguint l’exemple de Cervera, però en aquest cas, l’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, del mateix partit que l’alcalde Royes, el PDeCAT, va assegurar que ella s’hi oposarà perquè ja van demanar al bisbe que rectifiqués. Tot i que no ho ha fet, diu, aquest no és el camí del diàleg i podria malmetre la bona relació amb el rector de la parròquia de Tàrrega.

Si volen afegir més complexitat a la cosa, mirin què va dir un altre alcalde del PDeCAT, d’una mica més enllà de Tàrrega i Cervera, sobre la polèmica. Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i també diputat de Junts pel Sí, va deixar clar que “la ciutat està compromesa amb les persones i la llibertat individual”, un dret que es podria veure atacat pel discurs del bisbe, que reprova i considera desfasat i fora de la realitat i la dinàmica del segle XXI. Va defensar que a Catalunya ja hi ha una llei que vetlla contra l’homofòbia i, per tant, des del consistori no s’ha previst dur a terme cap acció.

Quines coses, oi? Tres alcaldes d’un mateix partit i tres maneres diferents d’abordar un mateix problema. Però cap dels tres —ideològicament afins— defensa les declaracions del bisbe Novell. L’alcalde de Cervera es va declarar “trist” per la “covardia” dels republicans de votar en contra de la moció presentada per ell. Els regidors d’ERC cerverins van argumentar que la declaració era un “gest desproporcionat” davant unes afirmacions que tanmateix creuen que Novell hauria de rectificar. En aquest punt coincideixen amb el comunicat de la coordinadora de polítiques per a persones LGTB d’ERC. El comunicat dels republicans LGTB és contundent a l’hora de reclamar a les institucions que emprenguin les mesures necessàries per tal de garantir el respecte vers tots els ciutadans i donar compliment a la llei per garantir els drets d’aquest col·lectiu. En què quedem?, podrien pensar vostès. Per què l’ERC cerverina no ha fet cas dels seus companys de partit? Un mateix partit, dues actituds.

A cada lloc deu haver-hi motius, i sobretot persones, que pensen d’una manera determinada, perquè els partits adoptin actituds diferents i que cada localitat decideixi allò que consideri oportú. Però és que, a més, creure avui dia que perquè un partit es declara liberal ha de ser necessàriament reaccionari i no ha de vetllar pels drets del col·lectiu LGTB és absurd i una caricatura. Tant com acceptar que els que es proclamen d’esquerres són sempre valents i coherents. En tot cas, i això sí que cal destacar-ho, tots els partits estan d’acord, malgrat el sentit del seu vot a cada ciutat, que el bisbe Xavier Novell és un doctrinari, perquè segueix la tesi oficial de l’Església catòlica sobre l’homosexualitat. Una tesi anticientífica, conservadora, discriminatòria i contranatural. En fi, que qui té un problema és l’Església i no els partits.

Publicat a El Punt Avui, 02/06/2017

Al mateix temps que es publicava aquest article, el bisbe de Solsona va fer pública una carta en què deia que no buscava ofendre ningú quan va vincular l’homosexualitat amb la falta de figura paterna. Tanmateix, a la carta també assegurava que no veia “res a rectificar” en les seves paraules. “Facta, non verba“, com dirien els clàssics.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.