Sobre la raó junquerista

@ EFE

Em permeto un fil arran de la lectura de l’estimulant article de @JoanBurdeus a @nuvol_com “Crítica de la raó junquerista”:

1. L’independentisme, com abans el nacionalisme, tant si és de dreta com d’esquerra, està dominat pel catolicisme. Formalment, l’independentisme és laic, però quan grates veus que la filosofia i la manera de fer està subjecte a la lògica dels moviments de base de l’Església catòlica.

2. L’independentisme laic és minoritari i és per això no qualla entre els polítics independentistes el que @JoanBurdeus sintetitza així: «L’independentisme no va de canviar el caràcter, sinó el “demos”». Només les lleis i les transformacions materials concretes donen sentit a la política.

3. L’adscripció de l’independentisme a aquest univers filosòfic ve de lluny. @FundiPau n’és la síntesi des del 1983. Uns quants noms dels seus membres en donen la mesura: John Paul Lederach, Fèlix Martí, Federico Mayor Zaragoza, Arcadi Oliveres, Adolfo Pérez Esquivel…, tots ells vinculats a diverses branques religioses.

4. Vegeu el catàleg de publicacions de l’@ICIPeace, un ens creat el 2007 pel @parlamentcat en l’època del tripartit, i potser hi trobareu la cartografia catalana de tot el que explica Burdeus. L’ICIP és una barreja d’esquerranistes i independentistes units pel cristianisme i el pacifisme.

5. Per això l’@ICIPeace va publicar el llibre de Gene Sharp (1928-2018), un referent de la desobediència civil, i amb qui va treballar fins a la seva mort @jamilaraqib, la prologuista del llibre de @jcuixart Ho tornarem a fer. Podeu baixar un exemplar del llibre en versió pdf o epub.

6. Per acabar, vegeu com promociona aquest llibre l’@ICIPeace, que jo mateix vaig fer arribar a @jordialapreso, perquè m’ho va demanar, i que s’adapta a la seva manera de pensar: d’esquerra catòlica. Ho reprodueixo: «Els països bàltics, Lituània, Letònia i Estònia, van declarar la seva independència el 1990 i van haver d’afrontar un intent d’agressió per part de les autoritats soviètiques. Durant la crisi, els tres governs depengueren en gran mesura dels mètodes de resistència noviolenta que havien après dels escrits de Gene Sharp. En aquella situació, Andreus Butkevicius, ministre de Defensa lituà, citant el llibre de Gene Sharp, proclamà: “Prefereixo tenir aquest llibre a una bomba atòmica”».

7. Llegit l’article de @JoanBurdeus, em reafirmo en la idea que el gran error de l’independentisme és haver abraçat la cultura «sacrificial», que tant potser pacífica com violenta (el fonament d’ETA és ben catòlic), i haver abandonat l’esperit del «14 juillet»: la raó política.

Advertisement

2 respostes a “Sobre la raó junquerista

  1. Què espera el “catalanista” Junqueras a escriure bé el seu cognom: JONQUERES. Com el nom del carrer de BCN. I com vam fer molts catalanistes (sense cometes) així que en vam tenir l’oportunitat. Els polítics han de ser modèlics.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.