Amb l’aigua fins al coll

Léalo en español

1. Llegeixo aquest post al Facebook de l’empresari joier Joan Oliveras Bagués i la conclusió a la qual arriba és aclaparadorament sensata. En l’actual conjuntura, quan tothom està amb l’aigua al coll, la clau és que l’endeutament recaigui en les administracions i no en els ciutadans. Tenim sort amb empresaris com ell, perquè, a més d’independentista, és socialdemòcrata.


2. Arran de la primera onada pandèmica els governs van prometre un rescat social complet, que havia de prevenir l’enfonsament de l’economia i que havia d’haver evitat que la crisi recaigués damunt les espatlles dels ciutadans. Estem entrant en la segona fase i el més calent és a l’aigüera.


3. Les mesures sanitàries que ha pres ara el @govern provocaran que molts treballadors perdin la feina, de la mateixa manera que haver segellat els hospitals i els CAP ha tingut com a conseqüència que els malalts que no estaven afectats per la Covid-19 quedessin desatesos. Mentre s’atenen uns malalts es deixa que en morin uns altres.


4. Les noves restriccions aprovades pel @govern per frenar la segona onada perjudiquen molt especialment els sectors de la restauració i de l’hostaleria, que es veuen abocats a la ruïna. L’equilibri entre salut pública i salut social no és fàcil. El pitjor contagi és la pobresa. Una societat empobrida esdevindrà vulnerable.


5. El @govern hauria hagut de justificar amb més precisió les mesures i les afectacions. No n’hi ha prou a anunciar una partida d’ajudes de 40 milions d’euros, que s’aprovarà demà, perquè els afectats saben que aquests ajuts triguen i que la burocràcia esdevé un mur que impedeix accedir-hi.

6. El vicepresident @perearagones ha enviat una carta a @sanchezcastejon en què li exigeix una moratòria d’impostos i de cotitzacions socials per a les empreses afectades per les noves mesures contra l’expansió de la pandèmia. Tornem al passat: en comptes d’accelerar el futur per eliminar la dependència, s’escriuen memorials de greuges.

7. El preu de la dependència és que milers de treballadors s’hauran de tornar a barallar amb un SEPE que no atén al telèfon, i milers d’empresaris se sentiran impotents davant els ERTO impagats. Llavors serà quan restauradors i hotelers es rebotaran contra una @Generalitat_cat submisa i poc útil.

8. La dependència empobreix i anul·la l’autogovern, però no pot amagar la gestió desastrosa de la consellera @albaverges, d’@Esquerra_ERC. Això ho veu tothom, fins i tot @laura_rosel, la presentadora estrella de Ràdio Tirana, quan s’ha sentit obligada a rescatar-la de les crítiques del Dr. @oriolmitja.

9. “La política és l’art d’impedir a les persones barrejar-se amb allò que els importa”, escrigué el poeta Paul Valéry. La pandèmia està demostrant quina mena de polítics tenim —i patim. Mentre l’economia s’enfonsa, ells es dediquen a criticar qui gosa dir que ho fan malament.

Publicat a elnacional.cat, 19/10/2020

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.