Començar a caminar

Començar a caminar

Avui comença la singladura d’aquest blog, vinculat a la meva tasca com a director de la Fundació Catalanista i Demòcrata Trias Fargas, la qual, a partir d’ara anomenaré CatDem, per fer-ho fàcil. Hem trigat mig any a posar en marxa aquest instrument, però desitjo que aquesta espera serà recompensada per la utilitat de l’instrument d’ara en endavant.

La fundació CatDem assumeix com a pròpia la tasca de renovació del catalanisme i el projecte de Casa Gran que va proposar Artur Mas en la conferència del 20-N del 2007 (per cert, aquesta mateixa setmana apareixerà en forma de llibre amb el text en català, castellà i anglès). Que quedi això clar d’entrada, per evitar equívocs. Tanmateix, també ha de quedar molt clar que aquest és un procés llarg el qual s’ha de bastir a partir de tres principis prou amplis per facilitar que hi càpiga molta gent: l’humanisme, la democràcia i el catalanisme. El que plantegem, per tant, té més a veure amb el debat intel·lectual i l’mpacte que les idees poden tenir per a l’acció política que no pas amb fórmules orgàniques.

Els nostres objectius són modestos i ambiciosos a l’hora, perquè, certament, pretendre conduir el debat sobre el futur del catalanisme i com passar del catalanisme tradicional com el que van representar els líders que presideixen aquest escrit al nou catalanisme, no serà un camí planer. Més encara si allò que es persegueix és estendre el catalanisme cap als sectors que avui s’hi mostren indiferents o hostils, i, sobretot, entre les generacions joves. Sovint hi ha qui em pregunta com pensem fer-nos-ho. Com diria aquell, els camins del senyor són inescrutables, atès que el futur no el pot predir ningú Ara bé, al meu entendre els darrers anys s’ha pogut constatar que hi ha dues maneres ben diferents d’encarar la qüestió del catalanisme i del dret a decidir.

La primera consisteix a fer apologia de la sobirania a través de la propaganda. La tècnica és ben simple: exaltar l’objectiu sense explicar com es farà, ni qui convocarà, per exemple, un referèndum i sota quina legalitat. És que algú es pot creure de veritat que l’ONU o la UE avalaran un procés com aquest. Des de la manifestació del 18 de febrer i l’aparició de les diverses plataformes sobiranistes, s’ha estès la idea que hi ha una mena de sobiranització de la societat catalana. Això, mal que ens pesi, no és veritat, i l’exemple del que ha passat amb l’Eurocopa de futbol crec que m’avala, De moment, només determinats grups són els que fan bandera del sobiranisme. La fortalesa electoral del nacionalisme català polièdric, que hauria pogut fins i tot formar govern el 2003 i el 2006, no ha d’encegar-nos, perquè la debilitat de l’articulació catalanista, sobiranista o com es vulgui dir, és un fet reconegut per tothom. A més, l’actual president de la Generalitat tampoc no hi creu, com no perd ocasió de proclamar-ho, a pesar de governar amb els més cridaners sobre la matèria.

La segona via cap al sobiranisme recolza en la idea que cal ser conscients que l’hora del sobiranisme encara no ha arribat. Que més voldríem que haver pogut superar la fase autonomista! Enganyar-se és molt fàcil, tocar la realitat, gosar palpar-la, ja és més difícil. Si tan convençuts estem que el sobiranisme és un tsunami imparable, per què ens passem el dia queixant-nos de la debilitat de la catalanitat quotidiana? Per què ens lamentem que el català es mor si hi ha tants sobiranistes disposats a defensar-lo? I així anar fent. Com diu Daniel Innerarity: «Es trien els governs, no els pobles». O sigui que ens queda molt de camí per convèncer la ciutadania de Catalunya que el sobiranisme no és una dèria sinó una necessitat. L’important és ampliar la base social del catalanisme, més enllà dels partits, per incorporar tanta gent com sigui possible a la causa, perquè el gran enemic del sobiranisme és, precisament, la indiferència.

L’única via per avançar cap a la sobirania passa, doncs, per abandonar el tacticisme i treballar per enfortir la catalanitat a través de la promoció d’una hegemonia catalanista i, també, per consolidar una xarxa d’associacions civils que treballin pel benestar i per prestigiar la reivindicació sobiranista entre els indiferents. La Fundació CatDem vol fer possible aquest procés a partir de promoure la renovació del catalanisme en cinc àmbits estratègics per repensar la Catalunya global i al món, preservar l’Estat del Benestar, defensar la sostenibilitat, trobar formes per a la gestió de la diversitat i promoure la regeneració democràtica.

L’èxit d’aquest procés es podrà comprovar el dia que el catalanisme hagi mudat per incorporar les noves necessitats del país. Si ha sabut bastir un discurs al voltant del dret a decidir que sigui assumible per la majoria de catalans i si els ciutadans catalans que no estan compromesos amb el sobiranisme s’han sumat al projecte o, com a mínim, no els sembla una agressió sinó un pensament polític que també defensa els seus interessos, aleshores estarem en condicions d’anar més lluny. Aquest és el sentit últim de la proposta de Casa Gran del Catalanisme. A més, l’èxit també es podrà mesurar en tant que s’hagi aconseguit de potenciar el prestigi internacional del catalanisme i de la causa catalana.

L’estació final de l’arrencada de la nova Fundació CatDem consta d’un local obert, com si fos un Ateneu, amb capacitat per fer conferències, i acollir membres de la intel·lectualitat i de la societat civil per a tota mena de trobades informals. La plataforma web que ara esteu utilitzant per permetre el contacte amb noves generacions i amb usuaris habituals d’Internet amb senzillesa, impacte i innovació. Aquest vol ser un sistema de creació de pensament que involucri gran part de la societat, del catalanisme i fins i tot de l’àmbit internacional. Una caixa de ressonància interna de gran potència i uns contactes internacionals enriquidors i de gran projecció. El local està situat al carrer de Casp 80, baixos, cantonada amb el carrer Bailèn i actualment ja hem començat les obres de reforma.

Som-hi, doncs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.