Channel 4 i la propaganda totalitària

ahmadinejad0916-2058

Francament, hi ha gent que crec que ha perdut el nord ofegats pel relativisme ètic que inunda moltes consciències, especialment la d’aquelles persones que, pensant-se que són el súmmum del progressisme perquè donen veu a l’antiimperialisme universal, a la fi esdevenen escandalosament reaccionàries, perquè sempre se situen al costat de les dictadures i el totalitarisme. Davant d’un mal govern com han estat els vuit anys de l’administració Bush —els quals, al capdavall, ja s’ha vist que es poden acabar per la via democràtica—, aquesta mena de kumbaiàs postmoderns prefereixen la Cuba dels germans Castro, la Veneçuela de Chávez o el Zimbabwe de Robert Mugabe.

L’últim cas, el qual em sembla especialment greu, és la pallassada de Channel 4 d’emetre el passat dia 24 un missatge nadalenc del president iranià, Mahmud Ahmadinejad, adreçat als britànics. Dorothy Byrne, cap de notícies d’actualitat de Channel 4, va justificar la decisió d’emetre aquest “missatge alternatiu” (seguint la “tradició” instaurada per aquest canal de TV el 1993 i en què ha participat gent tan variada com l’actor Quentin Crisp, el reverend Jesse Jackson, un supervivent dels atacs de l’11-S, un veterà britànic de la guerra de l’Afganistan o els Simpson) amb un argument surrealista: “Com a líder d’un dels estats més potents de l’Orient Mitjà, les opinions del president Ahmadinejad són d’una gran influència. Atès que hem de fer front a un temps difícils per a les relacions internacionals, el que oferim als nostres espectadors és una perspectiva diferent del món que ens envolta.” I tant que n’és de diferent. Ho és tant, que el mateix argument hauria servit per avalar un missatge nadalenc alternatiu de Hitler, Franco, Stalin o Enver Hoxa.

Com observava ben encertadament des de les pàgines de The Guardian Peter Tatchell, que és un activista a favor del drets humans i membre de l’ala esquerra del Partit Verd britànic, “el missatge del president iranià mostrava ben poc sobre el seu punt de vista amb relació a les relacions polítiques internacionals. Era un discurs religiós i de propaganda estatal, curosament elaborat pel ministeri d’afers estrangers de Teheran. Ahmadinejad ens va oferir el que volia que escoltéssim […] Tenia ecos dels noticiaris propagandistes de Joseph Stalin, els quals el retrataven com un líder amable i molt estimat pel poble soviètic”. Certament, perquè l’al·locució del mandatari iranià va ser, més que un missatge, un contramissatge —un fals missatge de conciliació, generositat i moderació—, deliberadament dissenyat per desarmar-nos i dissimular la realitat brutal del seu règim islamista: que des del 1979 ha assassinat a 100.000 iranians.

“Els mitjans de comunicació britànics són lliures a l’hora d’escollir les decisions editorials —va dir el portaveu del govern britànic—, però aquesta decisió ofèn i sorprèn no només en territori nacional, sinó també els països amics”. És més que una ofensa. És la traducció estúpida del relativisme ètic que he esmentat al principi. Patir i turmentar s’assemblen —deia José Luís Borges en un comentari de 1961 sobre el nacionalisme i l’escriptor i filòsof antiimperialista indi Rabindranath Tagore (1861-1941)—, com també matar i morir. Qui està preparat per ser un màrtir pot esdevenir un botxí”. Cal, doncs, que els “progres” de Channel 4 repassin la història, l’ètica política i la poesia perquè no els passi allò que ja va advertir Tagore fa molts anys: que és fàcil parlar clar quan no es dirà tota la veritat. I això és el que va fer Ahmadinejad.

Els desitjo el millor per aquest 2009 que entra acompanyat d’incerteses. Però, sobretot, desitjo que puguem desfer-nos dels discursos benpensants i relativistes com el Channel 4, que ho permeten tot menys l’exercici de la llibertat. Bon any nou, doncs!

Publicat a elsinglardigital, 31/12/08

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.