L’any de la fam

hambre-guayasamin-2057

No vull amargar-los el nou any, però un llarg reportatge de Geoffrey Lean que vaig llegir a l’edició del proppassat 28 de desembre del diari anglès The Independent on Sunday és revelador sobre quin és l’estat del món amb relació a la fam, malgrat el maquillatge retòric respecte dels èxits i els fracassos de la campanya dels Objectiu del Mil·lenni que lidera el PNUD, el programa de les Nacions Unides per al desenvolupament.

Que la fam ha augmentat en termes absoluts sembla ser que és un fet inqüestionable. Segons les dades que va fer públiques la FAO, si el 2008 uns 963 milions de persones patien fam, s’espera que el 2009 el nombre de gent que passa gana arribarà als mil milions, que serà el doble si a aquesta previsió hi sumen els que no tenen accés a l’aigua i les persones que passen amb 1 dòlar o menys diari. I aquesta dada contradiu el propòsit —que va ser aprovat a la cimera del Mil•lenni del 2000— perquè el 2015 quedi reduït a la meitat el nombre de gent que el 1990 patia fam. Entre el 1990 i el 2005 —escriu el reporter—, el nombre de persones desnodrides s’ha mantingut més o menys entre els 800 i els 850 milions, a pesar que la població va créixer en 1.200.000.000 habitants durant el mateix període. Així doncs, el primer dels vuit objectius anomenats del mil·lenni, aquell que es proposava eradicar la pobresa extrema i la fam el 2015, no va per bon camí. De fet, dels Objectius del Mil·lenni no n’hi cap que vagi a l’hora, ja que segons el reportatge l’actual crisi financera —que ja ha provocat retallades pressupostàries a tot arreu, sobretot en l’apartat de cooperació— repercutirà negativament en la cursa per reduir les diferències entre els països pobres i els rics. És prou aclaridor, per exemple, que a l’Àfrica subsahariana els treballadors cobrin, encara ara, només 1 dòlar al dia o bé que a Zimbabwe, on governa un dictador pretesament d’esquerres, la meitat de la població (uns 10 milions de persones) necessiti ajuda alimentària.

Potser el que passa és que els Objectius del Mil·lenni són una bona causa que no disposa dels instruments necessaris per assolir-los. I és està molt bé reclamar la universalització de l’ensenyament primari, la igualtat de gènere i la promoció de les dones, que es redueixi la mortalitat infantil i que alhora s’asseguri la salut maternal i la reducció de la mortalitat durant l’embaràs, l’accés universal als tractaments contra la Sida/HIV i la reducció de les infeccions per HIV/Sida i malària o bé que tothom pugui disposar d’aigua potable. Esclar, tots aquests bons propòsits són molt lloables, però no s’aconseguiran mai sense l’aplicació d’unes polítiques socials convincents, solidàries i que no es basin en la caritat. D’entrada, cal que allí on la pobresa és gairebé endèmica es treguin del damunt els governs corruptes que ha enfonsat el Tercer Món en la misèria més absoluta. Les conseqüències del colonialisme i després de la descolonització i de la Guerra Freda han estat, evidentment, letals, per exemple, per al continent africà, però les frivolitats, els experiments ideològics de dictadors de tota mena i els interessos inconfessables de companyies i governs dels països rics han fet la resta.

El 2009 serà l’any de la fam i una vegada més s’haurà demostrat que el sistema de les Nacions Unides, del qual depenen tant el PNUD com la FAO o la UNESCO, no rutlla. Molta roba i poc sabó, per dir-ho metafòricament, perquè les Nacions Unides pretenen ser un fòrum polític per a la resolució dels conflictes entre els Estats membres i una gran ONG d’ajuda humanitària i de cooperació internacional. A la fi no serveix ni per una cosa ni per l’altra. És un cau de burocràcia que cal reformar de dalt a baix. El PNUD, per exemple, té una oficina a Barcelona que rep 1 milió d’euros dels nostres impostos i ningú no sap què fa. Ens entenem, oi?

Com els he dit en començar, amb aquesta reflexió nadalenca no pretenia amargar-los la festa. Per tant, bon any nou i que el 2009 sigui l’any de l’idealisme realista.

Publicat a eldebat, 1/01/09

Il·lustració de Oswaldo Guayasamin

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.