Amb motiu del 80è aniversari dels fets de la Fatarella

Els Fets de la Fatarella “Teoria i Pràctica d’una Revolució” from David Paco on Vimeo.

L’historiador Josep Termes va dedicar-hi una extensa monografia, publicada per l’Editorial Afers, Misèria contra pobresa: “Els fets de la Fatarella són una història de la col·lectivització agrària i de les resistències a què donà lloc. Aquesta és la més violenta de les que van produir-se a Catalunya i la més coneguda d’oposició al col·lectivisme agrari. Els esdeveniments de la Fatarella són un element clau en la tensió que desembocà en els successos de maig de 1937. El que en sabem, a part de la història oral, és gràcies als papers judicials com ara interrogatoris, declaracions, ordres de processament, diligències, resolucions, etc., a més dels informes dels enviats a la Fatarella per la Junta de Seguretat Interior, les seves actes, la premsa de diverses tendències i, en molt menos grau, els testimonis escrits dels qui els van viure tangencialment. Així mateix, els Fets mostren la realitat d’una utopia col·lectivitzadora portada per gent molt pobra, a vegades miserable, que es produeix en un medi agrari de gent humil, gens potentada, que en paga les conseqüències. És en definitiva una col·lectivització de miserables contra pobres. Aquest llibre és només en part un estudi d’història local; més aviat és un treball de microhistòria, perquè, a partir d’un fet concret, en una petita localitat, analitza un gran problema vist de prop i en les seves circumstàncies concretes. Enfront dels llibres amarats de prejudicis doctrinaris, aquí els fets són vistos en profunditat i minuciosament.”

02-termes22

 

Actes en record de les víctimes a la Fatarella 28/01/2017

10:30 – Recepció de les autoritats a l’Ajuntament. Tot seguit es pujarà cap a la Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia amb l’acompanyament de l’Orquestra Mirantfont.

11:00 – Parlaments a la Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia. Intervindran:

  • L’Il•lm. Sr. Francisco Blanch i Batiste, alcalde de la Fatarella
  • El Dr. Josep Sànchez i Cervelló, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili.
  • El Dr. Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic d’Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona i director científic del COMEBE.
  • El Dr. Agustí Colomines i Companys, director de la Càtedra Josep Termes de Lideratge, Ciutadania i Identitats, i director de l’Escola de l’Administració Pública de Catalunya.
  • L’Il•lm. Sr. Josep Poblet i Tous, president de la Diputació de Tarragona.
  • L’Hble. Sr. Raül Romeva i Rueda, conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya.

12:00 – Inauguració del monument en record de les víctimes al Parc Mirador de la Terra Alta (cementiri vell). La música anirà a càrrec del Grup Instrumental de l’Escola de Música Municipal de la Fatarella.

12:30 – Missa en record de les víctimes dels Fets.

 

 

 

 

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.