La data de la consulta

Màtrix

¿Realment és tan important la data de la consulta com asseguren els sectors més inquiets del sobiranisme i en especial ERC? La meva opinió és que no. Determinar la data només pot ser la conseqüència de la maduració del procés de transició nacional que tot just acaba de començar. Posar el carro davant dels bous seria, senzillament, un error. Catalunya no és Escòcia i, per tant, nosaltres no podem permetre’ns el luxe de fer un referèndum i perdre’l. Seria la fi de les aspiracions catalanistes per unes quantes dècades. I tres dècades o més de paràlisi portarien el país a la ruïna. A la marginalitat. Ens retornaria a Màtrix i al món virtual de l’èpica guerrera. Dedicar-se a especular sobre la data de la consulta i la pregunta que caldria fer mentre a la plaça de Sant Jaume els farmacèutics o els metges es manifesten en contra del Govern pels impagaments i les retallades és fer, agradi o no sentir-ho a dir, política ficció. S’erra ERC quan insisteix a pressionar el Govern sense assumir el cost de la governabilitat diària de la crisi. Ja sabem que les retallades les imposa el govern central, però, més enllà de denunciar-ho, hi podem fer alguna cosa més. Un país sense pressupost és una república bananera. I aquest luxe tampoc no ens el podem permetre, sobretot si volem engrescar la majoria dels ciutadans amb un projecte sobiranista socialment avançat. L’èxit sobiranista arribarà quan la gent associï estat propi amb eficiència i reformisme social i polític. I de moment això no es percep de cap manera.

Mentre escoltava l’entrevista que Ariadna Oltra ha fet a Enric Millo al programa Els Matins de TV3, he pensat que el PP és hàbil quan es presenta com l’abanderat del realisme. Les mentides del PP arrelen perquè atenen al que és real, que no és altra cosa que el fet que la Generalitat està arruïnada i per això no pot pagar els proveïdors i ha d’escapçar el sou dels funcionaris. El que no diu Millo és que a la ruïna de la Generalitat hi ha contribuït, i molt, el famós dèficit fiscal. Mentides i demagògia, sí, però que fan el seu efecte, sobretot si el famós full de ruta del sobiranisme consisteix tan sols a barallar-se per la data de la consulta. Quin error, quin immens error! Ens cal tenir visió estratègica per superar el tacticisme tòxic que predomina en les relacions entre els grups sobiranistes. Qui vulgui escanyar el procés ja sap què fer: tombar el Govern o bé deixar-lo sense aire, que serà el mateix. Que aquesta fos la tàctica del PP era previsible. L’inesperat és que també sigui la tàctica dels més exigents amb la consulta. En fi, si es vol avançar de veritat cap a la consulta, cal revisar els objectius i les maneres d’actuar. ¿És que seria un sacrilegi proposar-se acabar la legislatura amb una remuntada econòmica i al mateix temps aprofitar-ho per celebrar la consulta? Potser aleshores guanyaríem de carrer, oi? No parlo de renúncies. Parlo de fer política amb valentia, honestedat i amb aquell punt d’imaginació que ha acompanyat sempre els grans líders de la història i els llibertadors nacionals.

Una resposta a “La data de la consulta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.