El millor i el pitjor d’un país

Léalo en español

fotonoticia_20170817211344_640

Em vaig assabentar de l’atemptat al cap d’una hora, quan sortia d’una visita mèdica, a la Via Laietana. El porter em va dir: “Vagi amb compte, hi ha hagut un atemptat”. Al principi no vaig copsar la dimensió de la tragèdia, fins que vaig veure la meva companya a la porta de cal metge. La Via Laietana estava tallada i no hi havia cotxes, les botigues havien abaixat les persianes o estaven a mig tancar. La confusió era total i fins i tot vaig sentir una conversa d’una dependenta que, angoixada i plorant, intentava esbrinar on era el seu fill. En fi, aquell era el paisatge del terror.

El terrorisme és global, però les respostes són locals. Ahir a la tarda el terrorisme islamista va provocar el terror al bell mig de Barcelona, amb la coça nocturna a Cambrils, i va quedar demostrat que la policia de Catalunya, els Mossos d’Esquadra, són d’una professionalitat extraordinària. Al cap de poques hores dels fets, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, i el  major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, van contribuir a asserenar l’ambient amb unes compareixences impecables. Entretant, els oportunistes van aprofitar l’ocasió per intentar desprestigiar aquesta policia, que és la responsable absoluta de la seguretat dels catalans i catalanes, mentre que el Govern espanyol li escamoteja efectius, recursos i informació.

Els Mossos són els responsables absoluts de la seguretat dels catalans i catalanes, mentre que el Govern espanyol li escamoteja efectius, recursos i informació

El director de El Periódico, Enric Hernàndez, que no descansa ni en ple mes d’agost, va aprofitar l’ocasió per acusar els Mossos d’Esquadra de negligència mitjançant una notícia pretesament exclusiva i fonamentada: “La CIA va avançar fa dos mesos als Mossos que la Rambla era objecte del gihadisme”. O sigui que els Mossos estaven alertats i no van fer res! Quan li va arribar aquesta notícia a Hernàndez? Qui la hi va fer arribar? Se l’ha inventada? El director d’El Periódico, que avui ha col·locat a la portada del diari una fotografia de l’Agència EFE completament prescindible i que transgredeix la deontologia periodística, ha acabat per demostrar a tothom com és, quina mena de persona és.

L’unionisme ha volgut aprofitar aquest atemptat terrorista per atacar les institucions del país, per insistir que els cossos policials catalans són de fireta, ineficaços i dirigits per polítics preocupats tan sols per la independència. Si això fos així, com també va insistir a dir Lluís Bassets, el director d’El País a Catalunya en un article excecrable, els Mossos no haurien relacionat l’explosió en una casa d’Alcanar amb els fets ocorreguts a Barcelona, ni haurien pogut evitar les males intencions dels terroristes que van ser abatuts a Cambrils mentre es disponien a fer mal novament.

Tenim una bona policia i tenim un país. I com es va veure ahir a última hora de la nit, quan Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría van aterrar a Barcelona, també hem de suportar l’arrogància d’un Estat que es refugia en el palauet de la Delegación del Gobierno al carrer de Mallorca en comptes d’anar al Palau de la Generalitat a posar-se a disposició de les autoritats que tenen la competència immediata de salvaguardar la seguretat de les persones i de facilitar la vida al conjunt de la ciutadania en unes circumstàncies com aquestes. Tenim l’Estat en contra i la manera com les autoritats espanyoles han actuat ho ha posat en relleu d’una manera molt crua. No és admissible aquest menyspreu i que Rajoy i la seva vicepresidenta es plantin a Barcelona per fer-se una fotografia mentre els palmeros unionistes ho celebren.

No és admissible aquest menyspreu i que Rajoy i la seva vicepresidenta es plantin a Barcelona per fer-se una fotografia mentre els palmeros unionistes ho celebren

Com va deixar clar ahir el president Carles Puigdemont, la lluita contra el terrorisme no “va de nacionalitats ni d’idees polítiques, va de lluitar per les llibertats”, va de combatre aquells que volen alterar la convivència i la nostra manera de viure i entendre el món. El combat contra el terrorisme global és una causa democràtica que hauria d’estar per damunt de les misèries patrioteres de les autoritats espanyoles. L’exemple a seguir és el de la policia de Nova York, que ahir a la tarda va fer una piulada impecable mitjançant el seu compte de Twitter @NYPDnews, il·lustrada amb l’escut dels Mossos d’Esquadra: “As news continues to emerge in #Barcelona, our thoughts are with those affected by the attack and we stand with our police partners @mossos”. Quan algú té bon cor i no busca treure un rèdit polític a un desastre, escriu coses com aquesta. Pensa en les víctimes i se solidaritza amb els seu col·legues. Quina llàstima que no tothom sigui capaç d’un capteniment tan correcte com el dels policies nord-americans. Els taxistes i els hotelers de Barcelona, tan criticats sempre, van demostrar tenir més altura de mires que alguns periodistes i polítics unionistes catalans. Deu ser qüestió d’humanitat. Ahir, a Barcelona, després de les luctuoses circumstàncies, vam poder veure el millor i el pitjor de la gent que viu en aquest país.

Publicat a elnacional, 18/08/2017

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.