Actuï, president, actuï

Final

Es veu que és un escàndol que els “pijos” de Barcelona hagin escridassat el MHP Artur Mas durant la final d’ahir del Barcelona Open Banc Sabadell – Trofeo Conde de Godó. Per què no l’havien d’escridassar allà on dominen els espanyolistes? Al MHP l’escridassen a molts llocs i per raons ben diverses. Els recordo una altra escridassada sonora: en el X Congrés de CCOO de Catalunya, celebrat el desembre passat. La mala educació dels delegats va ser notòria, però què no havien de fer unes persones que estaven reunides per criticar, sobretot, les polítiques d’austeritat imposades pel Govern Mas? Cadascú té les seves raons per escridassar el president. El que cal preguntar-se, si de cas, és si l’actual Govern és prou fort i té prou consistència per aguantar tanta pressió. Ja els avanço que em sembla que no. L’executiu de CiU és dèbil perquè, d’entrada, els seu principal aliat està especialitzat a debilitar-lo. Però, també, perquè des del 25-N la falta d’acció política i la dependència financera de Madrid l’ha paralitzat. El Govern no governa i el Parlament no legisla. Som un país mobilitzat, que escridassa els seus governants per una raó o per una altra, però el Govern tendeix a aïllar-se. Un país que a principis del mes de maig encara no ha presentat els pressupostos al Parlament és un país en crisi. Erren els que diuen que això no té cap importància. En té, i molta, perquè admetre que el Govern i el Parlament són de fireta és reconèixer que són mers gestors per delegació. La institucionalització es desfà com un bolado.

No entenc per què a Catalunya no fem com a Itàlia. La situació política italiana és tan dolenta com la nostra. O potser menys, segons com es miri, perquè governar un estat és millor que haver d’administrar una autonomia que està en fallida tècnica. Ja sé que la solució “màgica” dels de la pressa és que el Parlament promogui una declaració unilateral d’independència (DUI). Amb quins suports, però? Amb la majoria estantissa que conformen CiU i ERC? No val la pena ni perdre un segon per rebatre una iniciativa tan fora de lloc i tan irreal. Els partits que representen als que xiulen el MHP Mas a Pedralbes o a Roquetes no s’apuntarien a la DUI ni borratxos. Per tant, si descartem les solucions irreals, què ens queda? D’entrada, governar. I per governar en un moment de crisi política, econòmica i financera com l’actual cal generositat i projecte. A Itàlia han aconseguit engiponar un governissimo —que tanmateix ja veurem quan dura, atès que ha deixat al marge el Moviment 5 Estrelles— amb la participació d’enemics irreconciliables. Per què a Catalunya és tan difícil constituir un executiu amb la participació dels partits que van votar a favor dels dret a decidir. Actuï, president, actuï, i faci com el cap d’estat italià, Giorgio Napolitano, que ha sabut agafar el toro per les banyes. Napolitano deu saber que la solució pot ser provisional, però almenys té el sentit institucional que en garanteix el respecte. I és que la responsabilitat del governant és interpretar la voluntat del col·lectiu i satisfer-ne les necessitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.