Refer el sobiranisme

Suposo que convocar noves eleccions no era el somni dels votants que el 27-S van celebrar la victòria independentista de Junts pel Sí i la CUP. Aquell dia van guanyar amb un 48% dels vots, un percentatge insuficient per atrevir-se a prendre decisions unilaterals. Així ho va entendre fins i tot la CUP. Però les discrepàncies van sorgir quan cadascú va analitzar per què no s’havia assolit el desitjat 50 o 53% dels sufragis. “Tots volem el mateix i tant és votar els uns com els altres”, es deia des de Junts pel Sí. Ja s’ha vist que era un error.

1424026602_478356_1424028566_noticia_normalLa campanya de Junts pel Sí va enterrar els moderats perquè imitava el discurs de la CUP però amb roba de marca. Molts moderats es van refugiar a UDC —o fins i tots en altres opcions— perquè no es van refiar ni de Romeva ni de Junqueras. I el paradigma va ser el globus punxat de Lluís Llach a Girona. Per tant, aquest procés s’ha portat molt malament.

Ara hem d’anar a eleccions perquè ja no queda cap més opció. És impossible refer ponts, com demostra la dimissió d’Antonio Baños. Les noves eleccions són un retorn, potser inevitable, a la lògica autonomista. L’èpica sobiranista quedarà enterrada novament per la confrontació ideològica del pseudoestat. Només els que ja en tenen, d’estat, que són els partits unionistes, poden plantejar-ho així. Els sobiranistes, no. La realitat és que allò que divideix el sobiranisme és l’estratègia i no pas la ideologia. Junts pel Sí només tornarà a repetir-se si hi ha coincidència estratègica.

Resposta al qüestionari de El Punt Avui, 07/01/2016

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.