Parlem clar

ClN2UEQWgAAfFvm

Les eleccions imposades per Madrid han estat un gran èxit per al bloc independentista. Ha sumat més vots que mai, i ha superat de llarg el llindar dels dos milions de vots. El bloc unionista, en canvi, s’ha redistribuït internament i Ciutadans ha rendibilitzat l’escomesa del tripartit del 155 i ha acumulat més d’un milió de vots. Atès que va anar a votar un 81,94% del cens electoral, ara més que mai tenim una radiografia completa del país. S’ha acabat la cantarella de la majoria silenciosa. Tenim dos blocs, distribuïts entre el 47,5% dels independentistes i el 43,4% dels unionistes, als quals cal sumar el 7,4% dels que s’autoqualifiquen com a equidistants. “L’única veritat és la realitat”, va sentenciar Aristòtil, tot i que molts altres autors han afegit després que la realitat es relativa perquè tot depèn de com s’hi aproxima cadascú. No hi ha dubte que l’autoengany és gairebé una norma entre els polítics.

El problema de Catalunya, doncs, és que l’autonomisme ha estat incapaç d’estendre la catalanitat arreu del país. Tots som catalans, evidentment, però la idea que repetim de manera mecànica que “som un sol poble” és absolutament falsa. Hem après la lliçó de la història i no ens barallem, com passa en altres llocs del món, malgrat que l’unionisme es beneficia de la repressió judicial i policial espanyola contra l’independentisme. És evident que la nacionalització espanyola de Catalunya, per dèbil que hagi estat, com va defensar en el seu dia Borja de Riquer, ha tingut els seus efectes. Molts catalans no senten Catalunya com la nació pròpia, fins al punt que, com ha passat moltes vegades al Parlament amb els diputats de Ciutadans o del PP, ni tan sols accepten els símbols, com ara l’himne. És famosa a Twitter la fotografia d’una Inés Arrimadas muda i impertèrrita, tot i que dempeus, al seu escó mentre els altres diputats cantaven Els Segadors, que s’acompanya d’una altra fotografia en què Arrimadas va vestida amb la samarreta de la roja mentre celebra a cor què vols un gol contra no sé qui. Aquesta Catalunya també existeix. És una de les dues Catalunyes i no precisament con les que va descriure Àngel Carmona en el seu estudi sobre la confrontació literària entre “jocfloralescos i xarons” del segle XIX. La divisió actual afecta el nervi de la nació i té un mal pronòstic si no hi sabem posar remei.

“Som un sol poble, sí, en tant que tots som catalans, però nacionalment no és del tot cert”

L’independentisme d’esquerra va posar en circulació anys enrere la teoria que podia existir un independentisme sense nacionalisme. Des de les pàgines de l’Avui ho vaig combatre a bastament, perquè sempre he cregut que aquest plantejament ens portava a la cronificació de la ruptura que ara s’ha fet evident sense cap mena d’embuts. Una fractura que dona peu, per exemple, a la bestiesa aquesta que s’ha inventat l’unionisme sobre la possibilitat d’independitzar Tarragona i Barcelona de Catalunya per constituir una comunitat autònoma nova amb el nom de Tabarnia (així, sense accent, per remarcar-ne l’espanyolitat). Ja sé que aquesta proposta és estrafolària, però l’unionisme farà de tot per esquarterar Catalunya i debilitar-ne la consciència nacional. De fet, Arrimadas va donar suport a la proposta en una piulada que ella mateixa després va esmenar.

Per què reclamem la independència si no és per preservar la nació catalana? Una independència sostinguda pels greuges econòmics podria esdevenir un mer populisme, un més dels molts que campen a Europa. Propugnar la separació per raons econòmiques no és convincent. A més, les actituds polítiques fonamentades en el greuge econòmic són patrimoni de l’extrema dreta o de la dreta xenòfoba. Barrejar l’independentisme català amb aquest fenomen europeu i mundial és el somni humit de l’unionisme. Cal evitar-ho a tota costa. L’important, doncs, és preservar la nació i fer-la extensiva a tothom. I, per començar, diguem les coses pel seu nom i deixem d’autoenganyar-nos amb la mentida, difosa tant per un determinat catalanisme com per l’anticatalanisme, que l’ensenyament en català arriba a tot arreu. Tothom coneix casos que demostren exactament el contrari. La immersió lingüística no s’ha implantat de veritat a tot Catalunya i hem acceptat que així fos per preservar la ficció del famós “un sol poble”. Som un sol poble, sí, en tant que tots som catalans, però nacionalment no és del tot cert. Si l’independentisme vol créixer, és per aquí que ha d’anar i no pas per intentar eixamplar-lo ideològicament. Tenim de tot, en aquest sentit. Per contra, resoldre el problema de la catalanitat és més complex.

Publicat a El Punt Avui, 29/12/2017

Traducción al español de Luis María Martínez Garate

Las elecciones impuestas por Madrid han sido un gran éxito para el bloque independentista. Ha sumado más votos que nunca, y ha superado de largo el umbral de los dos millones de votos. El bloque unionista, en cambio, se ha redistribuido internamente y Ciudadanos ha rentabilizado la acometida del tripartito del 155 y ha acumulado más de un millón de votos. Dado que fue a votar un 81,94% del censo electoral, ahora más que nunca tenemos una radiografía completa del país. Se acabó la cantinela de la mayoría silenciosa. Tenemos dos bloques, distribuidos entre el 47,5% de los independentistas y el 43,4% de los unionistas, a los que hay que sumar el 7,4% de los que se autocalifican como equidistantes. “La única verdad es la realidad”, sentenció Aristóteles, aunque muchos otros autores han añadido después de que la realidad es relativa porque todo depende de cómo se aproxima a la misma cada uno.

El problema de Cataluña, pues, es que el autonomismo ha sido incapaz de extender la catalanidad a todo el país. Todos somos catalanes, evidentemente, pero la idea de que repetimos de manera mecánica que “somos un solo pueblo” es absolutamente falsa. Hemos aprendido la lección de la historia y no nos peleamos, como ocurre en otros lugares del mundo, a pesar de que el unionismo se beneficia de la represión judicial y policial española contra el independentismo. Es evidente que la nacionalización española de Cataluña, por débil que haya sido, como defendió en su día Borja de Riquer, ha tenido sus efectos. Muchos catalanes no sienten Cataluña como la nación propia, hasta el punto de que, como ha ocurrido muchas veces en el Parlamento con los diputados de Ciudadanos o del PP, ni siquiera aceptan los símbolos, como el himno. Es famosa en Twitter la fotografia de una Inés Arrimadas muda e impertérrita, aunque de pie, en su esacaño mientras los otros diputados cantaban ‘Els Segadors’, que se acompaña de otra fotografía en la que Arrimadas va vestida con la camiseta de la roja mientras celebra a lo grande un gol contra no sé quién. Esta Cataluña también existe. Es una de las dos Catalunyas y no precisamente con las que describió Ángel Carmona en su estudio sobre la confrontación literaria entre “jocfloralescos i xarons” (“juegofloralescos y chabacanos”) del siglo XIX. La división actual afecta al nervio de la nación y tiene un mal pronóstico si no sabemos ponerle remedio.

El independentismo de izquierda puso en circulación años atrás la teoría de que podía existir un independentismo sin nacionalismo. Desde las páginas del Avui lo combatí ampliamente, porque siempre he creído que este planteamiento nos llevaba a la cronificación de la ruptura que ahora se ha hecho evidente sin ningún tipo de tapujos. Una fractura que da pie, por ejemplo, a la tontería esta que se ha inventado el unionismo sobre la posibilidad de independizar Tarragona y Barcelona de Cataluña para constituir una comunidad autónoma nueva con el nombre de Tabarnia (así, sin acento, para resaltar su españolidad). Ya sé que esta propuesta es estrafalaria, pero el unionismo hará de todo para descuartizar Cataluña y debilitar la conciencia nacional. De hecho, Arrimadas apoyó la propuesta en un tuit que ella misma después enmendó.

¿Por qué reclamamos la independencia si no es para preservar la nación catalana? Una independencia sostenida por los agravios económicos podría convertirse en un mero populismo, uno más de los muchos que campan en Europa. Propugnar la separación por razones económicas no es convincente. Además, las actitudes políticas fundamentadas en el agravio económico son patrimonio de la extrema derecha o de la derecha xenófoba. Mezclar el independentismo catalán con este fenómeno europeo y mundial es el sueño húmedo del unionismo. Hay evitarlo a toda costa. Lo importante, pues, es preservar la nación y hacerla extensiva a todo el mundo. Y, para empezar, digamos las cosas por su nombre y dejemos de autoengañarnos con la mentira, difundida tanto por un determinado catalanismo como por el anticatalanismo, de que la enseñanza en catalán llega a todas partes. Todo el mundo conoce casos que demuestran exactamente lo contrario. La inmersión lingüística no se ha implantado de verdad en toda Cataluña y hemos aceptado que así fuera para preservar la ficción del famoso “un solo pueblo”. Somos un solo pueblo, sí, en tanto que todos somos catalanes, pero nacionalmente no es del todo cierto. Si el independentismo quiere crecer, es por ahí que tiene que ir y no por intentar ensancharlo ideológicamente. Tenemos de todo, en este sentido. Por el contrario, resolver el problema de la catalanidad es más complejo.

Advertisement

4 respostes a “Parlem clar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.